Kruiswoordraadsels: 101 varianten

Er zijn verschillende varianten op het kruiswoordraadsel. Veel daarvan bieden we ook aan op Puzzelclub, dus neem zeker een kijkje in ons puzzelaanbod!

Kruiswoordraadsels: 101 varianten

Met diagram

 • Zweedse puzzel
  Een Zweedse puzzel werkt in se hetzelfde als een kruiswoordpuzzel, maar de omschrijvingen staan reeds in het diagram op de plaats van de zwarte vakjes, met een pijltje naar waar het woord ingevuld moet worden.
 • Cryptogram
  Een cryptogram is een kruiswoordpuzzel waarbij de oplossingen aan de hand van cryptische omschrijvingen gevonden moet worden.
 • Doorloper
  Bij een doorloper staan geen zwarte vakjes in het diagram. De woorden in eenzelfde regel of kolom worden gewoon achter elkaar ingevuld. De omschrijvingen van de woorden zijn per regel of kolom aangegeven, zonder dat je weet hoe lang de woorden zijn. Een variant hierop is de geheel doorlopende doorloper, waarbij zelfs de regel of kolom niet aangegeven wordt in de omschrijvingenlijst.
 • Crusadex
  De crusadex heeft een grid en de volledige lijst van woorden die ingevuld moet worden, maar het is aan de puzzelaar om te achterhalen waar de woorden in het grid moeten komen. De uitdaging van de crusadex is om erachter te komen hoe de woorden samen geïntegreerd moeten worden zodat alle gekruiste woorden ook geldig zijn.

Diagramloos

 • Diagramloos kruiswoordraadsel
  Bij dit type kruiswoordpuzzel staan ook geen zwarte vakjes in het diagram. De omschrijvingen zijn net als bij een geheel doorlopende doorloper niet per regel of kolom aangegeven, en je weet ook niet hoe lang de woorden zijn. Het doel van de puzzel is niet alleen de woorden in te vullen maar ook de symmetrie van de zwarte vakken te achterhalen.
 • Scrabble
  Ja, zelfs Scrabble zou je kunnen zien als een variant van het kruiswoordraadsel. Het populaire bordspel is gebaseerd op hetzelfde principe als het kruiswoordraadsel: de kruisende woorden.

Cijfers

 • Cijfer kruiswoordraadsel
  Bij dit soort kruiswoord worden de omschrijvingen voor elk woord vervangen door een nummer voor elk wit vakje. In de hoek van elk vak staat een nummer van 1 tot 26. Het doel is de juiste letter voor elk vak te bepalen. Bij elk cijfer hoort een bepaalde letter. Meestal is minstens voor één letter het bijhorende nummer gegeven. Alle ingevulde letters moeten zowel horizontaal als verticaal bestaande woorden vormen. Deze puzzels lijken meer op code dan op een echte quiz, daarom hebben oplossers andere vaardigheden nodig dan voor een normaal kruiswoordraadsel. Een goede tip: in de Nederlandse taal komt de letter E het meest voor. Het cijfer dat het meest voorkomt in het diagram zal dus waarschijnlijk ook voor de letter E staan.
 • Kruisnummer of kruisfiguur
  Eigenlijk is deze vorm simpelweg de cijfervariant van een kruiswoord. De oplossingen van de omschrijvingen zijn nummers in de plaats van woorden. De omschrijvingen kunnen rekenkundige of algemene kennisvragen zijn, bijvoorbeeld een jaartal.