Verschillen tussen kruiswoordraadsels en Zweedse puzzels

De echt geoefende puzzelaars weten vast wel wat de verschillen zijn tussen een kruiswoordraadsel en een Zweedse puzzel. Voor beginners in de puzzelwereld kan het handig zijn om deze verschillen te leren kennen, op die manier kan jij ook te weten komen in welke puzzel jij het sterkst bent.

Verschillen tussen kruiswoordraadsels en Zweedse puzzels


Kruiswoord of Zweed?

Bij een Zweed staan de omschrijvingen van de in te vullen woorden in het diagram zelf, op de plaats waar bij het kruiswoordraadsel de vakjes zwart zijn gemaakt. Een pijltje geeft de richting aan waarin het woord moet ingevuld worden. Bij een kruiswoordraadsel staan de aanwijzingen naast het diagram.

Door die beperkte ruimte zijn de omschrijvingen bij een Zweeds raadsel korter dan bij een kruiswoordraadsel, meestal bestaan ze slechts uit één of twee woorden. Hier wordt vaak op zoek gegaan naar een synoniem van de omschrijving. Bij een kruiswoordraadsel zijn het vaak hele zinnen als omschrijving, of worden spreekwoorden of uitdrukkingen gebruikt.

(A)symmetrie

Ook is het grid van een kruiswoordraadsel vaak symmetrisch opgebouwd, terwijl dat bij een Zweedse puzzel vrijwel nooit het geval is. Het is overigens niet altijd zo dat kruiswoordpuzzels symmetrisch zijn, wat echter wel altijd zo is is dat de witte vakken samen één aaneengesloten gebied vormen. Er mogen nooit geïsoleerde witte eilanden in het grid liggen.

Thema’s

Een Zweeds raadsel is soms thematisch opgebouwd. De omschrijvingen verwijzen dan naar antwoorden binnen een bepaald thema. Dat thema wordt bovenaan de puzzel aangegeven. Dit kan de moeilijkheidsfactor iets naar omlaag halen, hoewel het vaak gaat om zeer specifieke thema’s en dus vaktaal. Een kruiswoordraadsel is daarentegen bijna nooit thematisch opgebouwd.

Dus, ter besluit, wat is nu de puzzel die het makkelijkst is? Moeilijk te zeggen, het is natuurlijk afhankelijk van in welke dingen jij goed bent wat voor jou het makkelijkst op te lossen puzzeltype is. Ben jij goed in het vinden van synoniemen, dan is een Zweeds raadsel waarschijnlijk meer iets voor jou. Kan jij iets meer ‘out of the box’ denken, dan zal het Kruiswoordraadsel wellicht voor jou iets minder geheimen hebben.


Ontdek ons Zweeds raadsel aanbod hier.
Ontdek ons Kruiswoordraadsel aanbod hier.