Hoe word je cruciverbalist?

Een cruciverbalist is iemand die bijzonder goed is in het oplossen én opstellen van een woordpuzzel. In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk heeft elk(e) vooraanstaande krant en tijdschrift wel enkele cruciverbalisten in dienst die wekelijks of zelfs dagelijks nieuwe woordpuzzels voor hen opstellen. Voor veel fervente puzzelaars is het waarschijnlijk een droom: van je hobby je beroep kunnen maken. Ben jij ook zo’n groot fan van puzzelen en wil jij graag nog beter worden? Puzzelclub leert je hoe jij cruciverbalist kan worden met dit stappenplan!

Hoe word je cruciverbalist?
 1. Beleef er plezier aan!

  De belangrijkste regel is natuurlijk dat je het leuk moet vinden om puzzels op te lossen. Ben jij dus vaak in ons puzzelaanbod te vinden, of hou jij meer van oldschool papieren puzzelboeken? Dat maakt niet uit, zolang je het maar fijn vindt om te speuren naar de juiste oplossingen.
 2. Varieer in de puzzels die je oplost.

  Je hebt sowieso een favoriet, dat heeft elke puzzelaar. Toch is het belangrijk om je ook in andere puzzels te verdiepen. In cryptogrammen worden andere omschrijvingen gegeven dan in kruiswoordpuzzels, en het is van belang om al de verschillende stijlen te leren kennen.

 3. 


Weet de makkelijke van de moeilijke puzzels te onderscheiden.

  Probeer jezelf zo te trainen dat jij aan de hand van de omschrijvingen en het grid van de puzzel zelf kan uitmaken of het om een makkelijke of moeilijke puzzel gaat. Als jij ooit zelf puzzels wil gaan ontwerpen, dan is het belangrijk om dit onderscheid te kunnen maken.

 4. 


Vergroot je woordenschat.
  Als jij graag puzzelt is je woordenschat waarschijnlijk al erg uitgebreid. Toch kan het nooit kwaad om deze voortdurend te blijven uitbreiden. Veel lezen, zowel boeken als kranten en vakspecifieke bladen of internetpagina’s, kan al erg helpen om je woordenschat te vergroten. Ken je een woord niet, zoek het dan meteen op in een woordenboek.

 5. 


Scrabble erop los!

  Gebruik woordspelletjes om te leren hoe je flexibel om kan gaan met woorden en makkelijk woorden aan elkaar kan linken. Vooral Scrabble is een erg goed hulpmiddel. Door veel te Scrabblen leer je hoe je woorden kan laten snijden zodat ze op die manier de meeste punten waard zijn. Scrabble geeft je bovendien veel ideeën om woorden met de letters X, Q en Z te integreren in je puzzelspel.
  
Een ander voorbeeld van een woordspel is er één dat je met meerdere mensen, maar ook alleen, kan spelen. Blijf binnen een bepaald thema dat je op voorhand afspreekt (bijvoorbeeld: dieren) en zeg een woord in dat thema (bijvoorbeeld: krokodil). De volgende in rij (of jezelf), gaat op zoek naar een woord in datzelfde thema dat begint met de laatste letter van het vorige woord (bijvoorbeeld: lama). Zo blijf je verder gaan totdat je geen nieuwe woorden meer kan vinden.
 6. Leer de basis.

  Wil jij zelf aan de slag gaan en je eigen puzzels maken? Leer dan de basisregels waar je puzzel aan moet voldoen. Hoe groot moet het grid zijn, waar staan de zwarte vakjes, hoe lang mag je omschrijving zijn, … Al deze regels kan je afleiden uit puzzels, of gewoon navragen bij puzzelmakers!
 7. Oefenen, oefenen, oefenen.

  Wees niet teleurgesteld als het je niet van de eerste keer lukt om een puzzel exact te doen uitkomen. Het ziet er misschien simpel uit, er gaat heel wat voorbereiding vooraf. Oefenen is daarom de sleutel tot succes. Print blanco puzzelgrids uit die je kan modificeren naar belief, en start met het opstellen van de woorden die je wil integreren in je puzzel én de bijhorende omschrijvingen. Wees gerust, ook ervaren puzzelmakers doen er soms uren over om een puzzel perfect in elkaar te laten passen, het hoeft je dan ook niet te verbazen dat dit een sinecuur werkje is!
Vind je het na al deze stappen nog steeds moeilijk om je eigen puzzel te maken? Ga in je zoekmachine dan eens op zoek naar online puzzelmakers, deze doen het moeilijke werk voor jou! Je kan zelf de woorden en omschrijvingen ingeven die je wil opnemen in je puzzel, het programma maakt de puzzel voor jou!