Volledig nieuwe clubwebsite!

Zoals je kan zien is de nieuwe Puzzelclub website online. Er zijn heel wat updates en nieuwigheden doorgevoerd. Zo bevind je je nu op een gloednieuwe rubriek van Puzzelclub: het Magazine. In deze sectie kan je artikels lezen die gaan over de puzzels die we aanbieden en op de hoogte blijven van het laatste clubnieuws.

Ook wordt het dankzij de nieuwe website gemakkelijker om te navigeren naar de verschillende onderdelen.

Volledig nieuwe clubwebsite!

 

Het comfort van digitaal puzzelen

Het digitale tijdperk brengt heel wat voordelen met zich mee. Dankzij Puzzelclub kan jij je puzzels overal mee naartoe nemen. Als je je inlogt worden je puzzels automatisch opgeslagen. Op die manier kan je starten met puzzelen op je pc en later verder puzzelen op je tablet, of iemand anders zijn laptop of pc gebruiken. Alles kan! Zelfs als je op vakantie gaat heb je je puzzels altijd bij.

Ook kan je, in tegenstelling tot wanneer je een puzzel maakt op papier, schrappen zonder gommen. Bij de sudoku’s bijvoorbeeld kan je de hulptoetsen gebruiken om je mogelijke antwoorden te noteren. Het wordt geen gekribbel. Wanneer je zeker bent van het juiste cijfer en dat cijfer invult verdwijnt het hulpcijfer. Zo krijg je een net ingevulde puzzel!

Ben je Puzzelclub lid, dan hoef je bij de wedstrijdpuzzels niets extra te doen. Het codewoord wordt naar ons verstuurd met een druk op de knop. Geen gepruts meer met sms’en, briefkaarten of e-mails. En zo heb jij meer tijd om verder te puzzelen! 

Puzzelen is eeuwenoud

Puzzels bestaan al heel lang, de geschiedenis van de puzzels gaat vele duizenden jaren terug. Het bedenken en oplossen van raadsels is een tijdverdrijf dat al in de Oudheid bestond, maar pas in de negentiende eeuw kwamen raadsels in de aandacht door de media. In die periode kwamen vooral ongeïllustreerde kranten en tijdschriften uit, die de lezers weinig entertainment te bieden hadden. Er ontstonden rubrieken met puzzels en raadsels die meer diepgang hadden dan gebruikelijk en op wiskundige of natuurkundige principes leunden. Naarmate de populariteit van die puzzels groeide, huurden de kranten zelfs puzzelexperts in om de puzzels voor hun krant te bedenken. Veel van die puzzelexperts waren geleerden.

Bekende puzzelexperts

Een greep uit enkele bekende puzzelexperts: de Amerikaan Sam Loyd (1841 - 1911) heeft meer dan duizend puzzels op zijn naam staan die in verschillende kranten en tijdschriften werden uitgebracht. De Brit Henry Ernest Dudeney (1857 - 1930) was in Groot-Brittannië de belangrijkste puzzelexpert. In Frankrijk is de bekendste auteur van wiskundige puzzels Edouard Lucas (1842 - 1891). In Duitsland gaf men voorrang aan de wetenschappelijke benadering van de mathematische puzzels. Professor Herman Schubert (1848 - 1911) publiceerde enkele werken over de wetenschap achter mathematische puzzels. In Nederland werkte men in het begin van de puzzelhype vooral met vertalingen, maar er was ook werk voor handen van eigen bodem, zoals van de wiskundige Frederik Schuh (1876 - 1966).

Schuh, die bij het grote publiek vooral bekendheid verwierf door zijn boeken over wiskunde en mechanica gerelateerde onderwerpen, zoals kansspelen en wiskundig getinte puzzels. In ‘Wonderlijke Problemen’ (1943) analyseerde hij schijnbaar triviale bordspelletjes die een verrassende diepte bleken te bezitten.

De oorsprong van de naam puzzel komt van het Engelse werkwoord ‘to puzzle’, wat zoveel betekent als ‘in moeilijkheden of in verwarring brengen’.

Minipuzzels

En we zitten niet stil, want achter de schermen zijn we druk bezig aan een nieuwe puzzelcategorie: de minipuzzel! Als je met je smartphone naar Puzzelclub surft, krijg je al een voorproefje met enkele minipuzzels die uitermate geschikt zijn voor kleine schermen. We willen deze categorie uitbreiden zodat je veel meer keuze hebt om ook op je smartphone te puzzelen. Houd ons magazine in de gaten voor alle nieuwigheden!