Puzzelclub lid worden

Puzzelclub lid worden

Allereerst Vlaams kampioenschap Exotische sudoku's!

Voor de allereerste keer in Vlaanderen: het Vlaams kampioenschap Exotische sudoku’s! Dit kampioenschap gaat door op 17 september in Brugge en is onderdeel van het grote MathFest 2023 festival, waarbij alles in het teken staat van wiskunde. Schrijf je nu in!

Allereerst Vlaams kampioenschap Exotische sudoku's!

 

Sudoku is één van de meest populaire puzzel spelletjes aller tijden! Het spelletje is ontstaan in 1780 als uitvinding van Zwitsers rekenkundige Leonhard Euler. Hij bedacht een gemuteerde vorm van het Latijns Vierkant met een vak van 9 op 9 en nog kleinere vakken van 3 op 3. Later voegde Howard Garns, een gepensioneerde architect en freelance puzzelmaker uit de Verenigde Staten er nog een extra regel aan toe om de sudoku te creëren zoals wij hem vandaag de dag kennen. 

 

Waag je kans op MathFest 2023

Ter gelegenheid van het wiskundefestival MathFest 2023 organiseert VZW Platform Wiskunde Vlaanderen nu het Vlaams kampioenschap ‘’Exotische sudoku’s’’. Dit kampioenschap zal uit twee rondes bestaan. Een voorronde (of aantal voorrondes, afhankelijk van de hoeveelheid inschrijvingen) waaruit de x snelste personen geselecteerd worden. Dan volgt er nog 1 finale waarin de snelste personen het tegen elkaar zullen opnemen. De 10 hoogst geëindigde deelnemers gaan naar huis met een mooi prijzenpakket!

 

Exotische sudoku?

Maar wat is nu eigenlijk een exotische sudoku? Enkele jaren geleden bedacht wiskundige Aad Thoen samen met puzzelspecialist Aad van de Wetering een scala sudoku’s welke zij ‘’exotische sudoku’s’’ noemden. Thema’s die aan bod komen zijn pentomino’s, even/oneven, symmetrie, magie, vormsudoku en rekendoku, etc. Een speciale conditie, ongelijke diaburen genoemd, speelt hierin een hoofdrol en het aantal hints per puzzel is in de regel minder dan tien.  Er worden dus allerlei wiskundige voorwaarden opgelegd aan de sudoku die het oplossen wat complexer maken. Ben jij een fervente sudoku puzzelaar? Dan is deze uitdaging iets voor jou!

 

Schrijf je nu in!

Inschrijven kan vanaf nu door op deze link te klikken! Het sudoku puzzelkampioenschap wordt georganiseerd door VZW Platform Wiskunde Vlaanderen en zal plaatsvinden in Brugge, domein Beisbroek (Zeeweg 96), op 17 september van 13:00 tot 18:00. Het sudoku kampioenschap zelf is hier onderdeel van en vindt plaats van 14:00 – 16:00. Deelnemers schrijven liefst op voorhand in, zo krijgen ze alvast wat oefenmateriaal. De focus ligt uiteraard op exotische sudoku’s. Indien op voorhand inschrijven niet lukt, kan je ook de dag zelf nog inschrijven op het festival...