Puzzelclub lid worden

Puzzelclub lid worden

Puzzelen is weer hip!

Wist je dat puzzelen je jong en gezond houdt?

In coronatijd verveelden we ons stierlijk en sloegen we massaal aan het puzzelen. Deze gewoonte is blijven hangen onder jong en oud. Puzzelen is weer hip bij alle leeftijden, en niet zonder reden: het heeft namelijk ontzettend veel gezondheidsvoordelen en de jongeren worden vooral aangetrokken door de digitale puzzelversie!

Puzzelen is weer hip!


Puzzels bestaan er in alle vormen en maten. Zo heb je natuurlijk de klassieke kruiswoordraadsels, maar er bestaan ook puzzelboekjes met sudoku’s, woordzoekers of kruiswoordpuzzels, binairo's,... en ook online valt er heel wat te puzzelen. Wat je favoriet ook is, alle vormen van puzzelen zijn goed voor je. Lekker ontspannend en het maakt je een stuk gezonder. Je zet je brein tijdens het puzzelen namelijk flink aan het werk, en dat is goed voor je. Benieuwd naar de voordelen? We sommen ze graag even voor je op. 

Puzzelen verbetert het geheugen

Wanneer je puzzelt gebruik je tegelijk de linker- en rechterhelft van je hersenen. De linkerhelft is de analytische kant, die meer gericht is op details en specifieke kennis. De rechterhelft is de creatieve kant, die focust op ideeën en het grotere geheel. Door deze 2 helften te laten samenwerken, creëer je nieuwe verbindingen tussen de 2. Die extra verbindingen zorgen ervoor dat onder andere functies als je geheugen beter gaan werken.

Het werkt ontspannend en vermindert stress

Puzzelen heeft een positief effect op je gemoedstoestand dat te vergelijken is met meditatie. Omdat je compleet opgaat in een taak (je moet immers goed nadenken voor je puzzel), is er geen ruimte voor andere afleidingen. Geen ruimte om te piekeren, geen ruimte voor negatieve gedachten. Hierdoor krijgt je brein de ruimte om prikkels te verwerken en te ontspannen. Daarom voel je je na het maken van een puzzel vaak rustig en blij.

Het geeft een gelukkig gevoel

Van puzzelen word je ook nog eens ontzettend gelukkig. Als het lukt, dan. Het goed invullen van een woord maakt in je hersenen namelijk dopamine los. Dit is het beloningshormoon dat ook vrijkomt wanneer je bijvoorbeeld suiker eet of een cadeautje of compliment krijgt. Daar word je heel gelukkig van.

Het verhoogt productiviteit

Puzzelen werkt als een kleine reset voor je hersenen, waarin alles weer even op een rijtje wordt gezet. In je dagboek schrijven of gedachteloos tekenen hebben hetzelfde effect. Nadat je dit hebt gedaan, is er weer ruimte in je brein voor nieuwe dingen, waardoor je een stuk productiever bent en je beter kunt concentreren.

Je brein blijft langer jong

Heb je ooit wel eens van de term neuroplasticiteit gehoord? Dit is het vermogen van het brein om zich te herstellen door de aanmaak van nieuwe hersencellen die verbindingen tussen neuronen vormen. Er zijn zaken die deze aanmaak belemmeren, zoals een ongezonde leefstijl (alcohol, roken) en veroudering. Hoe ouder je wordt, hoe minder neoplastisch je brein is. Hierdoor kun je last krijgen van vergeetachtigheid, verminderde concentratie of zelfs depressie.

Je kunt de neuroplasticiteit van je brein gelukkig ook stimuleren. Onder andere met puzzelen. Door je brein aan het werk te zetten, maak je meer nieuwe verbindingen in je brein aan en blijft je brein langer jong en gezond.

Evolutie naar digitaal puzzelen

En laat ons vooral de evolutie naar het digitale puzzelen niet vergeten! Steeds meer puzzelaars vinden hun weg naar onze digitale Puzzelclub. Niets zo handig als altijd en overal te kunnen puzzelen, wanneer je maar wilt. En een foutje gemaakt? Niet erg, je kan als het niet goed is de volledige ingave of een of meerdere letters wissen en gewoon terug opnieuw beginnen. En zit je echt even vast, dan vraag je een tip zodat je weer lekker verder kan puzzelen. Dus als je na uren oeverloos scrollen op Instagram of Facebook het tijd vindt voor wat anders, dan is dat misschien het moment om het leuke en het ontspannend karakter van het digitaal puzzelen te ontdekken.

 

Ben je al aan het puzzelen?