Puzzelclub lid worden

Puzzelclub lid worden

Wist-je-datjes sudoku

Over sudoku valt heel wat te zeggen. In dit artikel zetten we enkele leuke weetjes op een rijtje. Als jij nog plezante feiten kent over de sudoku of een andere puzzel, laat het ons dan zeker weten! We vinden het altijd fijn om nieuwe dingen bij te leren over de puzzelwereld en die kennis te delen met onze clubleden.

Wist-je-datjes sudoku

Sudoku’s helpen tegen geheugenverlies

Volgens recent wetenschappelijk onderzoek helpt hersengymnastiek geheugenverlies te voorkomen. Dat is mooi meegenomen in de strijd tegen het verlies van cognitieve functies dat onvermijdelijk gepaard gaat met ouder worden. De wetenschap stimuleert hersenoefeningen omdat het oefenen van je hersenen goed is voor je algemene kennis en op die manier je zelfvertrouwen kan helpen vergroten. Wie dagelijks puzzels of woordspelletjes speelt, kan mogelijk zelfs een vorm van bescherming tegen Alzheimer inbouwen. Bewezen is het nog niet, maar de wetenschap sluit niet uit dat hersengymnastiek uiteindelijk de ontwikkeling van Alzheimer zou kunnen afremmen. Reden temeer dus om dagelijks je sudoku in te vullen!

Sudoku is de meest populaire logische puzzel in de wereld

Daardoor zijn er ook talloze varianten ontstaan, waaronder varianten met kleinere en grotere grids, grids met diagonale en even/oneven velden, grids met onregelmatig geshapete velden, enzovoort. Sommige van deze varianten zijn bijzonder interessant, maar kunnen ook erg gecompliceerd zijn. Bekijk hier welke sudokuvarianten er allemaal bestaan.

De hoeveelheid ingevulde cijfers in een sudoku heeft geen invloed op de moeilijkheidsgraad

De moeilijkheidsgraad van een opgave is niet afhankelijk van het aantal reeds ingevulde cijfers. Een opgave met 19 gegevens kan heel eenvoudig zijn en een met 36 gegevens heel moeilijk. Om een unieke oplossing te hebben moeten er minstens 17 cijfers ingevuld zijn in de sudoku.

Er bestaan ook sudoku’s met letters, kleuren of symbolen

Een sudoku hoeft niet per se cijfers te bevatten. De puzzel kan ook met letters worden gedaan. In dat geval spreekt men van een wordoku. De gevraagde oplossing van een wordoku is soms een bestaand woord van 9 (verschillende) letters. Ook met 9 pictogrammen of 9 kleuren kan een sudoku gemaakt worden, dus enig begrip van cijfers of letters is niet vereist. Daardoor kunnen zelfs kleuters of analfabeten kunnen deze sudokuvarianten oplossen!

6 triljard mogelijke combinaties

Om een sudoku van 9x9 op te lossen zijn er 6,670,903,752,021,072,936,960 mogelijke combinatie, maar slechts 5,472,730,538 daarvan tellen echt als verschillende oplossingen. Onnodig te vermelden dat je enkele honderden jaren nodig hebt om alle sudoku’s op te lossen.

Deze artikels vind je misschien ook leuk