Puzzelclub lid worden

Puzzelclub lid worden

Tips & Tricks Woordzoeker

Bij de woordzoeker is het de bedoeling dat je in het diagram de woorden vindt die in de lijst staan. 

De woordzoeker bestaat uit een diagram met een letterveld en een woordenlijst. Alle woorden uit de lijst moeten in het letterveld worden weggestreept. De woorden zijn kriskras verborgen. Dit wil zeggen dat je zowel horizontaal, verticaal, als diagonaal moet zoeken. De letters in het diagram mogen bovendien meerdere keren gebruikt worden.

 

Tips & Tricks Woordzoeker

 

Om helemaal eerlijk te zijn is een woordzoeker niet het moeilijkste puzzeltype dat aangeboden wordt op Puzzelclub. Het is wél een ideale puzzel om je gedachten even te verzetten. Heel veel kennis of wetenschap komt er niet bij kijken om een woordzoeker op te lossen, maar er zijn wel een aantal handige tips die jij mee kan nemen.

 

Tips & tricks

  1. Ga de letterreeksen van de kolommen van links naar rechts en van boven naar beneden af. Doe dit regel voor regel. Op die manier kijk je dubbel na en vind je soms oplossingen die je de eerste keer over het hoofd had gezien.    Tip van de redactie: als je nog sneller wil zoeken, scan dan twee kolommen met letters tegelijk.    Sommige woorden springen er op deze manier meteen tussenuit. Zo kan je ongetwijfeld al enkele woorden markeren. Voor de moeilijkere te vinden woorden is onderstaande tactiek waarschijnlijk de meest efficiënte.  2. Zoek naar de beginletter van het woord waar je naar op zoek bent. Als je die hebt gevonden kijk je naar de letters die het woord omcirkelen. Zit daar de tweede letter van het woord dat je zoekt tussen, dan kijk je naar de letters die daaromheen liggen, enzovoort.

  3. 

Staat er een woord tussen je woordenlijst die een zeldzame letter bevat? De letters Q, Y, X, F, C, Z, J en W komen relatief weinig voor in de Nederlandse taal, daarom zullen ze waarschijnlijk ook minder vaak voorkomen in je woordzoekrooster. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar het woord PAUWENVEER, dan zal je het woord sneller vinden wanneer je zoekt naar de letter W dan wanneer je zou zoeken naar de letter P.  4. Ga op zoek naar patronen in de woorden, vooral dubbele letters. Kijk in je woordenlijst of er woorden tussenstaan met dubbele lettercombinaties zoals NN, TT, of EE.

  5. 

Bevat je woordenlijst erg lange woorden, scan dan je rooster. Door snel door je rijen en kolommen te gaan zal een getraind oog snel het lange woord vinden.  6. Focus je op de vormen van de letters in plaats van ze te zien als letters en ga af op de visuele patronen. Met deze strategie activeer je je rechterhersenhelft, die heel goed is in het herkennen van patronen, en zet je de opdringerige, logische linkerhersenhelft even op de reservebank.

 
Hoe speel je de digitale woordzoeker op Puzzelclub?


Klik op de eerste letter en glij dan met je muis of je vingen tot de laatste letter van het gevonden woord. Het woord wordt dan aangeduid door een omlijsting. Bij een goed woord wordt het woord blijvend aangeduid en doorstreept in de lijst.

Wanneer alle woorden goed zijn weggestreept geven de overgebleven letters in het diagram, regel voor regel van boven naar beneden gelezen, het sleutelwoord, dat automatisch onder de puzzel verschijnt wanneer ALLE woorden gevonden zijn.

Wist je dat je ook zélf woordzoekers kan opstellen? Op deze website kan jij je eigen woorden invullen, instellen hoe groot het raster moet zijn en de website genereert zelf een woordzoeker voor jou. Erg leuk om bijvoorbeeld een geboorte- of trouwaankondiging te maken, en er zijn vast nog tal van andere leuke ideeën!

 

Ga meteen naar ons Woordzoekeraanbod door hier te klikken!