Het zal je niet ontgaan zijn, sommige mensen gaan erg ver om hun favoriete puzzel te kunnen oplossen. In onze wist-je-datjesrubriek vind je alle grappige en opmerkelijke feiten die wij over de Woordzoeker zijn tegengekomen op het wereldwijde web. Ken jij nog leuke feiten of weetjes, laat het ons zeker weten!
Wist je dat je ook zélf woordzoekers kan opstellen? Er zijn websites waar jij je eigen woorden kan invullen en instelt hoe groot het raster moet zijn. Op basis daarvan genereert die website zelf een woordzoeker voor jou. Erg leuk om bijvoorbeeld een geboorte- of huwelijksaankondiging te maken, en er zijn vast nog tal van andere leuke ideeën!
Ken jij de volgende variant op de woordzoeker al? In een kronkelwoordzoeker staan de letters van de woorden wel naast elkaar, maar moet je bochten maken in het raster om de woorden te vormen. Naast de kronkelwoordzoeker bestaat ook de 1-woord-woordzoeker, waarbij je maar één woord moet zoeken in het raster. De oplossing voor deze puzzel zit ‘m in het aantal keer dat het woord verstopt is. De duowoordzoeker (die je met 2 personen kan spelen) is een leuke variant voor mensen die op zoek zijn naar een uitdaging en die met meer mensen tegelijk willen puzzelen.
Bij de grootste woordzoekerpuzzel ter wereld ga je op zoek naar 10.500 woorden in een raster met meer dan 129.600 letters. Het werd gemaakt door Ashish Dutt Sharma, een Indische professor, op 18 oktober 2015. Professor Sharma creëerde de puzzel, die vol technische vaktaal en de namen van bekende wetenschappers en ontdekkers zit, om zijn studenten de termen bij te brengen. Hij werkte 10 jaar aan de puzzel.
In Groot-Brittannië is een 3-jarige kleuter één van de jongste leden van Mensa, een vereniging voor hoogbegaafden, geworden. Zijn moedertaal is Engels, maar hij spreekt ook al een woordje Chinees en Spaans. Zijn favoriete hobby’s? Kaartlezen en woordpuzzels oplossen… Toen hij twee was, wisten zijn ouders dat hij geen gewone kleuter was. Potter had het alfabet geleerd, kon tot 20 tellen en vormen en kleuren herkennen. Toen hij net 3 werd, had hij al het leesniveau van een zevenjarige. “Met een IQ van 140, is hij als een spons”, zegt zijn moeder. “Je moet hem maar één keer iets zeggen en hij onthoudt het.”