Puzzelclub lid worden

Puzzelclub lid worden

Hoe is de Woordzoeker ontstaan?

De woordzoeker is waarschijnlijk één van de meer eenvoudige puzzels die je op Puzzelclub vindt. Toch kan ook dit puzzeltype voor heel wat vermaak zorgen, en maken de puzzelmakers het je vaak knap lastig! Over het ontstaan van de woordzoeker bestaat nogal wat onenigheid. Sommige mensen uit verschillende landen lijken de woordzoeker te hebben uitgevonden rond dezelfde periode.

Hoe is de Woordzoeker ontstaan?

Sopa de letras

De Spaanse puzzelmaker Pedro Ocon de Oro, die ongeveer 125 verschillende puzzeltypes heeft ontworpen, kwam op de proppen met de ‘Sopa de letras’, ofwel de lettersoep, in de jaren 1960.

Norman E. Gibat uit Oklahoma, de Verenigde Staten, is de eerste puzzelmaker die een woordzoeker in het Engels opstelde. Hij had een klein reclameblad, the Selenby Digest. Door het integreren van de woordzoeker in zijn reclameblad hoopte hij meer lezers aan te trekken. In die eerste woordzoeker nam hij 34 steden en dorpen uit Oklahoma op in een grid van 20 op 20.


Gibats tactiek werkte en werd al snel het interessantste item uit the Selenby Digest. Zijn lezers smeekten om meer. De leraars uit Oklahoma ontdekten het succes en gebruikten de woordzoekers uit Selenby Digest ook om hun studenten te helpen bij hun taalontwikkeling.

De Frans-Canadese Jo Ouellet ontwierp de Wonderword puzzel, de eerste woordzoeker die thematisch opgebouwd werd en waarbij de overblijvende letters samen een codewoord vormden. David Ouellet, de zoon van Jo, is tot op heden nog steeds een professionele puzzelmaker.

De eerste Nederlandse woordzoeker werd geïntroduceerd in één van de Puzzelboeken van M. Sanders.

 

Leer de taal

Net als kruiswoordpuzzels verschijnen woordzoekers ook vaak in dagbladen en andere kranten en tijdschriften. Ook in het onderwijs wordt er vaak gebruik gemaakt van woordzoekers. Het is een ideale manier om jonge kinderen bezig te laten zijn met taal en hen te leren spellen.


Ga rechtstreeks naar ons Woordzoeker aanbod en begin meteen met puzzelen!

Deze artikels vind je misschien ook leuk