Puzzelclub lid worden

Puzzelclub lid worden

Train je geheugen met woord- en cijferpuzzels!

De echte puzzelfans wisten het natuurlijk al veel langer, maar nu is er ook eindelijk wetenschappelijk bewijs: puzzelen is veel meer dan een leuke hobby en tijdverdrijf, het vergroot ook je geheugen en hersenkracht.

Train je geheugen met woord- en cijferpuzzels!

 

In 2017 hebben experts van de Universiteit van Exeter en King’s College London een grote studie gedaan waaruit gebleken is dat de deelnemers aan het onderzoek die meer bezig waren met woordpuzzels beter presteerden in opdrachten die te maken hebben met concentratie- en redeneringsvermogen en geheugen.

De wetenschappers onderzochten data van meer dan 17.000 deelnemers aan een online onderzoek. Alle deelnemers zijn gezonde mensen boven de 50. De onderzoekers vroegen onder andere hoe vaak de deelnemers woordpuzzels zoals kruiswoordraadsels oplosten en gebruikten online cognitieve testsystemen om verschillende breinfuncties te meten.

 

10 jaar jonger

Uit het onderzoek blijkt dat de breinfunctie van frequente puzzelaars gelijkwaardig is aan die van een persoon 10 jaar jonger dan hen. Op de tests die het kortetermijngeheugen, de snelheid en de grammaticale redenering op de proef stelden deden ze het even goed als personen die een decennium jonger zijn.

“We hebben een directe relatie gevonden tussen twee factoren. De tijdsbesteding aan woordpuzzels en de snelheid en nauwkeurigheid van de prestatie op negen cognitieve taken staan in direct verband met elkaar. Die cognitieve taken behelzen verschillende functie-aspecten van het brein waaronder de concentratie, het redeneringsvermogen en het geheugen,” aldus Keith Wesnes, Professor in de cognitieve neurowetenschap aan de Universiteit van Exeter Medical School.

“De prestatie van deelnemers die aangaven vaker te puzzelen was consistent beter. Ook zagen we dat hoe meer tijd de deelnemers besteden aan woordpuzzels, hoe beter hun prestatie.”

 

Boost je IQ

In 2011 gebeurde al een gelijkaardige, kleinschaligere, studie, die hetzelfde beweerde. Mentale geheugentraining kan je IQ boosten. In de studie van 2011 onderzocht een Zwitsers-Amerikaans team een groep studenten. Hun prestatie verbeterde op een patroonherkenningstest, die vaak als IQ-test gebruikt wordt, nadat de studenten hun werkgeheugen hadden getraind. De onderzoekers zeggen dat mentale oefening je brein effectief een boost geeft en ervoor zorgt dat je hersenen sneller reageren.

Zo zie je maar, puzzelen is niet alleen bijzonder leuk om te doen, maar bovendien boost het ook nog eens je geheugen en je woordenschat. Wij zeggen: vooral blijven puzzelen dus.

Veel puzzelplezier!

 

Klik hier om meteen naar ons puzzelaanbod te gaan.