Puzzelclub lid worden

Puzzelclub lid worden

Speel nu onze Crypto-Filippine.

Al bekend met de crypto-filippine? Naast de gewone filippine, ook wel "quiz-filippine" genoemd, vind je in onze puzzeltheek ook een ruim aanbod van crypto-filippines. Klaar voor een echte uitdaging?!

 

 

Speel nu onze Crypto-Filippine.

 

Woorden kruisen niet

Als puzzelvorm verschijnen filippines al decennialang in dagbladen en tijdschriften. De laatste jaren won de filippine enorm aan populariteit. Bij de filippine vul je woorden in in een raster aan de hand van omschrijvingen. In dat diagram, in tegenstelling tot bij het kruiswoordraadsel of de cryptogram, kruisen de woorden die gezocht worden elkaar nooit. De in te vullen woorden staan in regels onder elkaar. In één of meerdere hokjes van iedere regel zijn cijfers ingevuld. Bij de filippine geldt: gelijke cijfers zijn gelijke letters. Op Puzzelclub zijn de regels van de filippines telkens zo gerangschikt dat er in een bepaalde kolom, van boven naar beneden, een oplossingswoord gevonden kan worden.

 

Crypto- en Quiz-filippine

Het woord filippine verwijst alleen naar de vorm van de puzzel, niet zozeer naar de wijze of de manier van omschrijven. Vandaar het woord voorafgaand aan filippine: de varianten crypto-filippine en quiz-filippine (voorheen gewoon “filippine genoemd). Zo is meteen duidelijk om welk type filippine het gaat. De crypto-filippine en quiz-filippine worden aangeboden op Puzzelclub. Verder heb je nog minder bekende varianten als de aanvul-, synoniem-, anagram- en varia-filippine. Het aanbod is onuitputtelijk!

 

Een voorbeeld

Bij de crypto-filippine puzzels worden de in te vullen woorden cryptisch omschreven en niet middels een quizvraag. Die cryptische omschrijvingen zijn soms echte doordenkers. Bij een quiz-filippine zou één van de omschrijvingen kunnen zijn: “hoofdstad van Frankrijk”. De meeste puzzelaars weten het antwoord op die vraag vrijwel meteen. In een crypto-filippine, zou de omschrijving kunnen luiden “vader is met een jong takje op zijn plaats in Frankrijk”. Het wordt dan wat lastiger. Vader (= PA) is met een jong takje (= RIJS) op zijn plaats in Frankrijk (= PARIJS).

 

Verschil met de “gewone” filippine?

Daarnaast zal de filippine nu op Puzzelclub.be verschijnen als quizfilippine. Behalve de naam verandert er helemaal niets aan dit puzzeltype! Buiten natuurlijk dat het de ideale opwarming is, in combinatie met het cryptogram, om je voor te bereiden op een crypto-filippine!

 

Hoe speel je de crypto-filippine op Puzzelclub?

Open een crypto-filippine naar keuze. Je ziet links een omschrijvingenlijst met tussen haakjes het aantal letters van het woord. Het raster staat rechts. Onder de opgaves en het diagram staat een toetsenbord. Bovenaan vind je een controle- en hulptoets en kan je nalezen hoe je de crypto-filippine kan spelen. Je kan ook teruggaan naar het overzicht puzzels uit het pakket dat je geopend hebt.

Klik in de omschrijvingenlijst op een omschrijving of in het raster op een plaats. De omschrijving waarvan sprake licht op in het blauw. Je kan meteen beginnen typen met je toetsenbord of het toetsenbord gebruiken dat op je scherm staat. Gelijke cijfers in het diagram worden automatisch voor jou omgezet in de letters die jij ingeeft. Heb je een fout getipt kan je per letter wissen door op het pijltje op het schermklavier te klikken of je kan ook kiezen om de hele puzzel volledig te wissen.

 

Klik hier om meteen naar het aanbod crypto-filippines te gaan.

 

Veel puzzelplezier!

Deze artikels vind je misschien ook leuk