Puzzelclub lid worden

Puzzelclub lid worden

Hoe is de filippine ontstaan?

De filippine puzzel maakt steeds meer zijn opmars, ook in ons land. Deze plezante woordpuzzel waar je op zoek gaat naar woorden en aan de hand daarvan het raster verder kan invullen wint snel aan populariteit. Maar waar komt het woord filippine eigenlijk vandaan?

Hoe is de filippine ontstaan?

 

Amandelspel

Een amandel met twee pitten wordt ook wel filippine genoemd. Vroeger, in het midden van de 19de eeuw, was er een spel dat wie bij het eten een amandel vond, die moest delen met een buur onder de stilzwijgende afspraak dat ze elkaar de volgende keer dat ze elkaar zagen zouden aanspreken met “Bonjour filippine”. Wie dat als eerste deed was de winnaar van het spel, de ander moest dan een klein cadeau voor hem kopen. Het kon ook, als de twee elkaar minder vaak zagen, dat ze af spraken om elkaar te schrijven op een bepaalde datum. De afspraak die men onderling maakte naar aanleiding van het spel wordt ook filippine genoemd.


Later werd het spel iets aangepast. Het werd dan de gewoonte om op Valentijnsdag, 14 februari, je geliefde een dubbele amandel (een filippine dus) te sturen.


Philippchen

Het woord filippine of filippien zou via het Franse philippine afkomstig zijn van het Duitse Philippchen, een verbastering van Viel-Liebchen. De Duitser Grillparzer schreef hierover het gedicht Die Viel-Liebchen (Philippchen) der Doppel-Mandel.


Filipijnen

Velen onder jullie zullen de link ook gelegd hebben: het land Filipijnen vertaalt zich in het engels als Philippines. Ook daar zou de puzzel zijn oorsprong kunnen hebben gehaald. Alleen is het zo dat men in de Filipijnen de filippine puzzel totaal niet kent. Ze kennen er uiteraard woordpuzzels, misschien zelfs een filippine variant, maar die is er niet bekend onder dezelfde naam.

Waarom de filippine puzzel precies deze naam heeft gekregen, lijkt onduidelijk te zijn. Heb jij nog tips die ons op het juiste spoor kunnen zetten? Laat het onze redactie zeker weten!

Deze artikels vind je misschien ook leuk