Puzzelclub lid worden

Puzzelclub lid worden

Wist-je-datjes Legpuzzel

In dit artikel zetten we de meest spraakmakende wist-je-datjes over legpuzzels op een rijtje. Ken jij nog leuke weetjes over de legpuzzel of een andere puzzel? Laat het ons zeker weten! We vinden het altijd fijn om nieuwe dingen bij te leren over de puzzelwereld en die kennis te delen met onze leden.

Wist-je-datjes Legpuzzel

Slechts één oplossing

Er is altijd maar één correcte manier om een legpuzzel in te vullen. Natuurlijk zal degene die de puzzel heeft opgesteld altijd proberen om het de puzzelaar zo moeilijk mogelijk te maken. Hij zal ervoor zorgen dat er aan het gegeven woord, of het al ingevulde woord, meerdere andere woorden geplaatst kunnen worden. Je moet dus goed kijken naar de volgende mogelijkheden als je een bepaald woord kiest om aan te vullen. Naarmate je verder vordert met de puzzel, des te makkelijker het wordt om de legpuzzel correct op te lossen. Er blijven immers steeds minder ongebruikte woorden in de lijst over.

 

Jigsawpuzzel

Er bestaan ook legpuzzels die opgebouwd zijn uit afbeeldingen. Zo heb je puzzels voor jong en oud vanaf 20 stukjes tot wel 10.000 stuks! De grootste afbeeldingspuzzel of jigsawpuzzel ter wereld is 6,80 meter breed en 1,90 meter lang. Hij bestaat uit maar liefst 40.320 stukjes! Het kan dus nog gekker dan 10.000 stuks.

 

Eternity puzzel

Nog meer puzzelnieuws waarin vormen op een bepaalde manier in elkaar moeten passen, maar dan zonder woorden te gebruiken: de Eternity puzzel. In juni 1999 creërde Christopher Monckton Eternity, een mathematische tweedimensionale puzzel, die bestond uit 209 stukjes. De puzzel zou zogezegd nagenoeg onoplosbaar zijn, degene die er toch in slaagde om de puzzel op te lossen binnen de 4 jaar zou worden beloond met 1 miljoen pond. In oktober 2000 was het al zover, twee rekenkundigen uit Cambridge vonden de juiste oplossing. In de tweedimensionale puzzel is het de bedoeling dat de vlakke vormen op een bepaalde manier in elkaar gepuzzeld worden zonder overlapping en zonder open stukken. In de zomer van 2007 kwam Eternity II uit, met een prijs voor de oplosser van 2 miljoen dollar. Helaas vond niemand hier binnen de 4 jaar de correcte oplossing.

 

Speel jij liever de legpuzzel met woorden? Wij ook! Klik hier om meteen naar ons aanbod Legpuzzels te gaan.

Deze artikels vind je misschien ook leuk