Puzzelclub lid worden

Puzzelclub lid worden

Wist-je-datjes Zweedse puzzel

In de puzzelwereld gebeuren af en toe opmerkelijke dingen. Al een tijdje zijn Zweedse puzzels niet meer weg te denken uit kranten, tijdschriften en het internet. Wij zetten hier allerlei wist-je-datjes over Zweedse puzzels op een rijtje. Ken jij nog leuke feiten of weetjes, laat het ons zeker weten!

Wist-je-datjes Zweedse puzzel

Puzzelende dievegge

In Zweden is een vrouw van middelbare leeftijd opgepakt voor het stelen van honderden kranten. Ze beweerde het alleen maar te doen om de woordpuzzels te kunnen maken. Ze was ernstig verslaafd aan de puzzels.

 

Twee hokjes of één?

In het Nederlands tellen de letters IJ doorgaans als één letter, en wordt deze dus ook in één hokje geplaatst. Ook negeren we accenten op letters. Zo kan bij het woord café de e perfect kruisen met de e in appèl. Wie graag buitenlandse puzzels maakt, kan zich ook wagen aan de Franse, Italiaanse en Spaanse puzzels. Houd er bij Spaanse puzzels dan wel rekening mee dat de ñ wel een aparte letter is. In Duitse puzzels (het Kreuzworträtsel) worden letters met een umlaut (¨) veranderd naar ae (ä) en ue (ü). De ß wordt als SS geschreven, met voor elke S zijn eigen hokje.

 

Breid je talenkennis uit

Wil jij een vreemde taal leren? Jong geleerd is oud gedaan! Vul (kinder)woordpuzzels in en leer heel gemakkelijk een andere taal. Woordpuzzels zijn een ontzettend leuk en praktisch hulpmiddel bij het aanleren van een nieuwe woordenschat. Wil je je Afrikaans bijspijkeren, ga dan online op zoek naar ‘blokkiesraaisels’. Op zoek naar een Zweedse Zweedse puzzel? Dan moet je ‘korsord’ intypen.

 

Crosswordese

Ken jij de zogenaamde crosswordese? Dit zijn korte woorden die gebruikt worden om een puzzel op te vullen. Heel vaak zijn dit woorden met veel klinkers en veelgebruikte letters of afkortingen. Talen zijn gelimiteerd, als een puzzelmaker vast zit, maakt hij dus weleens gebruik van crosswordese om het zichzelf gemakkelijker te maken. Te veel crosswordese maken het puzzelen niet leuker, gelukkig zijn talen ook dynamisch en wordt onze woordenschat regelmatig uitgebreid. Langs de andere kant helpt het wel om de Nederlandse crosswordese te kennen, gezien deze regelmatig terugkomen in de (moeilijkere) woordpuzzels.

 

Klik hier om meteen naar ons Zweeds puzzelaanbod te gaan.

 

Deze artikels vind je misschien ook leuk