Puzzelclub lid worden

Puzzelclub lid worden

Tips & Tricks cryptogram

Een cryptogram is een bijzondere vorm van een kruiswoordpuzzel. Bij een cryptogram mag je de omschrijving van de woorden in de puzzel niet letterlijk opvatten maar je moet cryptisch nadenken over de antwoorden. Het oplossen van een cryptogram is niet gemakkelijk en vereist een bepaalde vorm van nadenken. Je moet de omschrijvingen goed lezen en dan proberen om de verschillende betekenissen van dat woord of die zin te ontcijferen.

Hoewel een cryptogram oplossen vaak een hele uitdaging kan zijn, is het wel één van de meest populaire puzzelvarianten. Om jou te helpen bij die uitdaging en je het plezier te leren kennen van het oplossen van een cryptogram, zetten we hieronder enkele tips & tricks op een rijtje.

Tips & Tricks cryptogram


Tips & Tricks

  1. Bekijk elk woord afzonderlijk
    Kijk niet enkel naar de vreemde omschrijving als één geheel, maar ontleed elk woord uit de zin op zijn betekenissen, synoniemen en homoniemen om op die manier tot de juiste oplossing te komen. Soms zit de niet-cryptische omschrijving van het woord gewoon in de omschrijving verborgen. Kijk dan naar de rest van de zin om zo het juiste synoniem te kiezen.
    Bijvoorbeeld: Is de dupe van rokers. = Pisang? Pineut? Sigaar? Sigaar!
    Bijvoorbeeld: Gevaarlijk zo’n verbinding = Link (gevaarlijk = link en verbinding = link)

  2. Dubbele betekenis
    Woordspelingen kunnen je op het verkeerde been zetten, denk dus altijd iets verder door. Bijvoorbeeld: Schijnt niet zwaar te blijven. = Onverlicht Associatie. Trek de hele omschrijving uit elkaar en bekijk ze woord per woord.
    Bijvoorbeeld: Wegwerkzaamheden. = ontslag (De werkzaamheden zijn verdwenen)

    Een vraagteken achter de omschrijving wijst er vaak op dat de omschrijving puur cryptisch bedoeld is.
    Bijvoorbeeld: Slapend keukengerei? = mafketel

  3. Anagram
    Hints als ‘door elkaar’, ‘verdraaid’ of ‘verwarring’ kunnen wijzen op anagrammen. Dat betekent dat het woord dat je zoekt verborgen zit in de omschrijving. Je kan een anagram vormen uit de letters van een ander woord, maar in een andere volgorde.
    Bijvoorbeeld: Door elkaar komen er dertien binnen. = Intrede

  4. Palindroom
    Palindromen zijn woorden die je kan omkeren. Zo blijft bijvoorbeeld het woord ‘legermeetsysteemregel’ hetzelfde, ook wanneer je het van achter naar voren zou lezen. Ook kan een palindroom bedoeld worden dat het van voor naar achter gelezen een woord met een andere betekenis wordt. Als er in een cryptogram geduid wordt op een palindroom wordt dit aangegeven door de signaalwoorden ‘weer’, ‘terug’, of ‘van alle kanten’.
    Bijvoorbeeld: Komt zonder iets met een kleur terug. = Leeg. Leeg omgedraaid (terug) = geel

  5. Buitenlandse woorden
    Het kan ook dat er in een cryptogram gezocht wordt naar een anderstalig woord. Dit zal dan in de omschrijving aangegeven worden door de taal of het land waar het woord vandaan komt te noemen.
    Bijvoorbeeld: Vinden Fransen niet gekleed genoeg. = Tenue

  6. “Klinkt als…”
    Gelijkklinkende, maar anders gespelde woorden komen ook vaak voor in een cryptogram. In de omschrijving wordt dit soort cryptiek aangegeven door ‘klinkt als’ of ‘lijkt’.
    Voorbeeld: Verdriet lijkt bloederig. = Rouw

  7. Woordhakken
    Soms is een woord in twee (of meer) delen opgesplitst en zijn die delen apart omschreven. Meestal zit er dan ook een verwijzing in naar de echte betekenis van het woord.
    Bijvoorbeeld: Europeaan met een plantaardig orgaan. = bos+nier = Bosniër

  8. Let op de details
    Staat de omschrijving in de tegenwoordige of verleden tijd? Wordt er enkelvoud of meervoud gebruikt? Staat er een verkleinwoord in? Dit zijn allemaal tips die je kunnen helpen bij het zoeken naar de oplossing. Als de verleden tijd gebruikt wordt, zoek je misschien naar een werkwoord in de verleden tijd. Staat er een verkleinwoord, dan geeft dat je een indicatie over bijvoorbeeld de grootte van het object van het woord dat je zoekt.

  9. Oefening baart kunst
    Onthoud het regeltje dat oefening kunst baart. Kom je er echt niet uit? Je kan altijd overwegen om online naar cryptogram puzzelwoordenboeken te zoeken. Die helpen je ongetwijfeld een stap verder. Je vult simpelweg de cryptische omschrijving in en krijgt vervolgens suggesties voor de oplossing. Het zien van die oplossing laat je toe om in te zien op welke manier je moet nadenken over de omschrijvingen. Je leert op een bepaalde manier nadenken, op die manier word je ook steeds beter in het zelf vinden van de oplossingen.

Hoe speel je op Puzzelclub?

Het cryptogram bestaat uit een lijst met horizontale en verticale omschrijvingen. De getallen bij de omschrijvingen corresponderen met de getallen in het diagram. Wanneer je een omschrijving wilt oplossen, kan je deze aanklikken met je muis of vinger in de lijst met omschrijvingen. Deze wordt gearceerd en ook in het diagram verschijnen kleuren. Je kunt direct met invullen beginnen in het vakje met de donkerste kleur. In de pop-up staat de omschrijving ook vermeld. Klik in het beginvakje van een woord dat je wilt invullen en tik de oplossing in. Omschakelen van horizontaal naar verticaal en omgekeerd gebeurt door nogmaals op het actieve (donkerstgekleurde) vakje te klikken.


Veel puzzelplezier! 


Ga naar ons Cryptogram aanbod.

Deze artikels vind je misschien ook leuk